Zoek op deze website
 

Nieuws > Actuele berichten

2e Spring! dienst 31 maart
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 12-02-2019 22:27
31 maart 10:00 uur Sittard, Johanneskerk
De tweede Spring! dienst op zondag 31 maart 2019
Bij de eerste SPRING! dienst stond er, in een volle kerk de apostel Petrus als de centrale figuur.
Veel kinderen, jongeren, ‘oudere jongeren’, 'jongere ouderen' en echte ouderen genoten van deze viering met veel levendige elementen. De dienst was voorbereid door een werkgroep uit de PGSG en de PSGGBU. Er was tijd voor bezinning, stilte, gebed, en actualiteit. Bij het onderdeel ontmoeting vormden de mensen kleine gespreksgroepjes van 2 tot 5 mensen om elkaar in een kort gesprekje beter te leren kennen. Het koste moeite om ze weer stil te krijgen, want het sloeg behoorlijk aan.
Een paar liederen werden er gezongen en er was via de beamer ook muziek te beluisteren van onder andere Stef Bos en Marco Borsato. De kinderen bleven knutselen in een hoekje van de kerk. Ook nieuwgierig geworden? De 2e dienst in de Spring! serie is op zondag 31 maart 2019 in de Johanneskerk in Sittard. We beginnen met koffie om 10.00 uur en de dienst start om 10.30 uur. Centraal in deze Spring! staat Ruth, haar man overlijdt en haar schoonmoeder, ook weduwe, wil terug naar haar eigen land. Ruth heeft het niet bepaald makkelijk – maar haar karakter en keuzes veranderen haar leven voorgoed. Wat leren we van haar? De ochtend wordt afgesloten met soep en brood voor wie daar zin in heeft.
Neem gerust vrienden en kennissen mee, iedereen is welkom! Er is crèche en kindernevendienst.
Wat is Spring!:
Spring! is een serie laagdrempelige kerkdiensten waarin op een eigentijdse en creatieve manier aandacht gegeven wordt aan wat het betekent om in God te geloven en Jezus te volgen.
Spring! wil de kerk midden in de maatschappij zetten en prikkelend voorhouden dat het christelijke geloof relevantie heeft voor iedere dag.
Spring! is er voor jong en oud en wil laten zien dat we elkaar nodig hebben om ons leven zinvol in te vullen.
Spring! is een prettige mengeling van stil worden en tot inkeer komen en uitbundig met elkaar het leven vieren en ervaringen delen.
Er komen nog meer bijeenkomsten in de Spring! serie op de zondagen 19 mei, 6 oktober en 17 november 2019. Schrijf ze vast in je agenda!
Het Spring! Team in alfabetische  volgorde: Ard, Caroline, Emma, Irene, Marnix, Maurice, Nely, Rolinka, Rosetta en Thea.
Tijdmachine: Synode 5D
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 10-02-2019 21:36
Synode 5D, een tijdmachine die de bezoeker meeneemt naar het Dordrecht van 400 jaar geleden.
Met deze nog nooit eerder vertoonde, 3D virtuele reconstructie van het verleden, dwaal je rond langs prachtig vormgegeven gevels, havens en poorten. Daarnaast biedt Synode 5D toegang tot uitgebreide informatie; over het dagelijks leven, kunst, religie, handel en politiek. Uniek in Nederland, is dit een meeslepende en nieuwe manier om de geschiedenis te ontdekken.
 
Verrassende verhalen
Synode 5D is een digitaal platform, dat thuis vanachter de pc kan worden bezocht: via de website www.synode5d.nl. Ook ter plekke – met telefoon of tablet via de gratis app synode 5D – laat het zien hoe het er ooit uit zag. Op zes plekken in de binnenstad duik je in het verleden van Dordrecht en kom je verrassende zaken te weten. Lees over Jacob de Witt, de ‘banckroetkoopman’, de Grote Kerk met haar stompe toren, de gasten van café de ‘Naedorst’, de Kleine IJstijd en nog veel meer. Voor kinderen van groep 5 t/m 8 is er een speciale kinderversie. De route loopt dwars door het centrum van Dordrecht, van de Groothoofdspoort via de Wijnstraat naar de Doelstraat.
 
Voor iedereen
Synode 5D is geschikt voor alle leeftijden en niveaus: van kinderen en dagjesmensen tot studenten en experts op het gebied van (kunst & architectuur)geschiedenis, erfgoed, vormgeving en religie. Ook is er een Engelse versie beschikbaar. Ambassadeur van Synode 5D is Maarten van Rossem, ’s lands bekendste historicus en liefhebber van Dordrecht.
 
Wanneer
Beleef deze interactieve bezoekersgids, encyclopedie en educatiemiddel ineen t/m 29 mei 2019.
Gezamenlijke Koffiemiddag
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 10-02-2019 21:31
7 maart 14:00 uur Grevenbicht,Podiumkerkje
Gezamenlijke Koffiemiddag wijken Grevenbicht, Sittard-Oost en -Noord en Urmond-Stein. Op donderdag 7 maart is er een gezamenlijke koffiemiddag voor de wijken  Grevenbicht, Sittard-Oost en -Noord en Urmond-Stein in het Podiumkerkje, Heilig Kruisstraat 30, Grevenbicht. De aanvang is om 14.00 uur. De middag wordt geleid door Ds. Joachim Stegink. De koffiemiddag is voor alle leeftijden.
(let op: de middag was eerst gepland dinsdag 5 maart, maar is op veler verzoek  verplaatst donderdag 7 maart).
Het OK-team eindigt als tweede bij Sirkelslag
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 08-02-2019 22:09
Vrijdagavond 1 februari deed een 7-tal meiden onder de naam ‘OK-team’ mee aan Sirkelslag-Young om onze gemeente te vertegenwoordigen. En hoe !!! Na een voorbereiding met frietjes, snacks en saus, begon via internetverbinding deze landelijke wedstrijd met dit keer het thema ‘Jozef’.
Presentator Klaas van Kruistum leidde het verhaal in en gedurende het verhaal moest een vijftal spellen gespeeld worden. Gestart werd met het maken van de mooie, kleurrijke jas van Jozef. Vol enthousiasme werden verschillende kleuren stof geknipt en geplakt. Een kleurrijk resultaat mag je het zeker noemen. Op de rode loper liet een deel van het team vervolgens delen van een code zien aan het andere deel van het team. De code werd goed ontrafeld met als oplossing: Hoogmoed komt voor de val.
Het volgende spel was een uitdaging: 10 multiple choice vragen over het Bijbelverhaal. Pier Prins, die een kijkje kwam nemen, was onder de indruk van de Bijbelkennis bij de dames. (hij wist niet dat we nog eens een mooi verhaal hadden gelezen na het eten ?)
Daarna moest de groep opnieuw opgesplitst worden en moesten levende letters op de grond woorden vormen. De meiden gingen als een trein. Vaak werd het woord al na een paar letters geraden. Knap hoor!
Inmiddels was Jozef in het verhaal onderkoning en braken de 7 vette en daarna 7 magere jaren aan. Dit onderdeel kwam terug in het knikkerspel: gedurende 7 minuten mochten de meiden zoveel mogelijk knikkers tussen hun tenen in een emmer verzamelen die 7 meter verder stond. Dat ging héél goed en dus waren ze goed opgewassen tegen de 7 magere jaren waarin ze door te dobbelen weer knikkers moesten inleveren.
Tot slot was er natuurlijk de hereniging van Jozef met zijn familie, dat gevierd werd met een feestmaal. Dat mochten de meiden, gesplitst in twee groepen, uitbeelden. Letterlijk uitbeelden, want er werden twee levende schilderijen gemaakt waarin vervolgens 5 items veranderd moesten worden. Knap hoor, hoe zelfs het omdraaien van het luciferdoosje was opgemerkt.
De meiden hadden slechts een paar puntjes gemist, en dus eindigde ons OK-team als tweede in de landelijke wedstrijd en als eerste in de regio Limburg. Dat vinden we nu echt OK. Als prijs krijgen zij tickets voor het Rijksmuseum voor de Oudheden in Leiden. En dus hebben ze nog een leuk uitje voor de boeg. Dat moest natuurlijk gevierd worden met (alcoholvrije) bubbels. Laat die fles maar knallen!
Werkgroep Kerkgebouwen
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 07-02-2019 16:07
De gezamenlijke kerkenraden van GBU en SG hebben een commissie benoemd die als opdracht heeft om op afzienbare termijn een concreet voorstel uit te werken “voor het gebruik en de toekomst van de kerkgebouwen in de beide gemeenten om de activiteiten van een inspirerende geloofsgemeenschap in de Westelijke Mijnstreek te kunnen uitvoeren”.
De werkgroep heeft inmiddels een aantal keren vergaderd over de aanpak. We willen U graag hierover informeren.
Met de kerkenraad is afgesproken dat we ons in eerste instantie concentreren op het gebruik van de twee grote kerken: Johanneskerk en Ontmoetingskerk.
Er zijn twee fases onderscheiden:
• In fase1 zal eerst de behoefte van onze gemeenteleden worden geïnventariseerd mbt het gebruik van onze kerkgebouwen. Doel van de inventarisatie is dat we tot criteria kunnen komen waarmee de werkgroep uiteindelijk in fase 2 een voorstelkan doen. Uw inbreng is dus essentieel!
• De opdracht voor  fase 2 is om alternatieven  uit te werken  en een voorstel te doen voor de keuze van één groot kerkgebouw.
De vaststelling van de rol van de kleine kerkgebouwen komt wat later aan de orde.
De werkgroep wil in fase 1 zo breed mogelijk uw mening horen.Daartoe wordt aansluitend aan de diensten van 17 maart (Johanneskerk) en 24 maart (Urmond en Ontmoetingskerk) een raadpleging van de gemeenteleden gehouden.
Maar we zullen ook andere mogelijkheden geven om uw mening kenbaar te maken; we nodigen u ook uit om spontaan uw mening te geven aan één van de leden van de werkgroep.U kunt uw spontane mening ook maien naar scriba@protestantswestelijkemijnstreek.nl
 Het gaat om de toekomst van onze kerk! Mogen we op uw medewerking rekenen?
De commissie
Rob Atsma    Vz. 
Ingrid Boonstra  
Bert Bosman   
Riet Coolsma   
Rien Hooft   
Eddy Roerdink   
Henk Verkerk
Mutaties Kerknieuws
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 30-01-2019 22:27
Wijzigingen in uw persoonlijke situatie worden niet meer automatisch in Kerknieuws vermeld, uitgezonderd het overlijden van gemeenteleden. Indien u er prijs op stelt dat uw verhuizing, vertrek, huwelijk, geboorte van uw kind, overlijden van een niet lid, etc toch vermeld wordt, dan dient u dat door te geven aan de ledenadministrateur: G. Wijsman, Hubertusstr. 94, 6191 PD  Groot-Genhout  Tel.  046-437  87  25 
ledenadmin@pggbu.nl  
Privacy in Kerknieuws
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 30-01-2019 22:20
Nieuwe regels Kerknieuws: privacy
Vorig jaar mei is een nieuwe Europese wet in werking getreden die toeziet op het zorgvuldig omgaan met privégegevens. Als kerk hebben we daar ook mee te maken. De kerk telt immers leden en het is zaak om de gegevens van de leden goed in acht te nemen. Op onze website kunt u al zien dat er bijv. geen foto’s meer op staan en dat andere gegevens verwijderd zijn. Ook met betrekking tot ons kerkblad heeft de kerkenraad onlangs besloten om niet langer persoons- en adresgegevens van de leden te vermelden in  het Kerknieuws. Daarbij gaat het om verhuizingen, om nieuw-ingekomenen, huwelijken en geboorten. Wel wordt een overlijden vermeld. Veelal gaat een overlijden gepaard met een in memoriam in het kerkblad als de uitvaart plaatsvond vanuit de kerk. Ook zullen niet meer de namen vermeld worden van hen die in het ziekenhuis zijn opgenomen of daar verbleven hebben. Dat alles wil niet zeggen dat er geen namen meer genoemd mogen worden in het Kerknieuws. Want wilt u toch graag vermeld worden in het kerkblad om te laten weten dat u verhuisd bent of omdat u in het ziekenhuis ligt of gelegen hebt, dan moet u daar voortaan zelf voor zorgen.  Het noemen van namen en adressen gebeurt dus niet meer automatisch. In elk nummer van Kerknieuws komt een mededeling te staan hoe en aan wie u uw namen kunt doorgeven. U zult zich afvragen, waarom moeten deze nieuwe regels zonodig worden toepast op ons kerkblad? Het kerkblad is er toch ook voor bedoeld om van elkaar op de hoogte te zijn en om met elkaar mee te leven? Dat blijft zeker het geval, alleen komt de verantwoordelijkheid voortaan bij de lezer zelf te liggen.
 
Mede naar aanleiding van een paar vervelende opmerkingen van mensen die met hun naam en adres in het kerkblad stonden, terwijl ze dat niet wilden, hebben we besloten tot de nieuwe opzet. De wijkteams en de predikant hopen uiteraard zo goed mogelijk op de hoogte te blijven  van het wel en wee van de gemeenteleden.  Mocht u vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van de wijzigingen, dan hoor ik die graag van u Pier Prins
Als u opgenomen bent in het ziekenhuis en bezoek wilt ontvangen van de predikant, geef het dan even door aan ds. Pier Prins. En als u bij een ziekenhuisopname graag uw naam in Kerknieuws vermeld wilt hebben, geef dat dan ook even door aan ds. Pier Prins. tel. 436 00 37
 
Radiokerkdiensten
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 30-01-2019 22:17
Bericht van Albert Sjollema:
Daar  ik u beloofd had in Kerknieuws nummer 11 nader nieuws te zullen geven over de radiodiensten in 2019, maar nog niet precies wist hoe het zou gaan worden, komt dus nu nadere uitleg. Radiodiensten in 2019 vanaf 13 januari: In plaats van de wekelijkse kerkdienst op zondagmorgen zendt Streekomroep START-radio vanaf nu gelijktijdig met de uitzending van en via Lokale Omroep Stein,  het programma “Kerk en Samenleving” uit. Naast berichten van de kerken en uit de samenleving vormt de wekelijkse kerkdienst uit één van de deelnemende kerken uit de regio een vast onderdeel (Geleen en Urmond zijn de twee protestantse van de nu twaalf deelnemers.) De productie en redactie worden verzorgd door de Lokale Omroep Stein. “Kerk en Samenleving” wordt uitgezonden op zondagochtend tussen 8:00 en 10:00 uur via de kanalen van Streekomroep Start: FM 99.1 en 107.3,  Ziggo FM 87.5 en digitaal kanaal 916,  audio via Start TV(kabelkrant)  en internet  www.streekomroepstart.nl Luister Live, alsmede op de radiokanalen van de Lokale Omroep Stein. Dit is één van de stappen waarin de radioprogrammering van Lokale Omroep Stein en Streekomroep Start op elkaar worden afgestemd, vooruitlopend op een mogelijke fusie tussen beide omroepen in de nabije toekomst. U heeft op zondag 6 januari dus voor het laatst mij een dienst van de Ontmoetingskerk hebben horen aankondigen. Ik hoop u zo voldoende te hebben bijgepraat.
Albert Sjollema
Koffers gezocht voor Zambia
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 22-01-2019 20:54
Komende maand gaan Henk en ik een paar weken naar Zambia om onze kinderen en kleinkinderen te bezoeken. 29 Oktober is de dochter van Samuel en Tamara en zusje van Bram, Aron en Seth geboren: Lisa.
Ondertussen gaat het werk door: veel mensen kunnen geholpen worden aan staar en andere oogproblemen, er worden mensen opgeleid en de bouw van de oogkliniek vordert. In maart kunnen we hierover meer vertellen!
Vanuit Nederland zal binnenkort ook iemand van Stichting Zienderogen naar Zambia gaan om de brillenwinkel in de kliniek vorm te geven. Hiervoor zijn veel spullen, waaronder gereedschap, nodig. Samuel en Tamara hebben gevraagd of wij ook een deel van deze spullen mee willen nemen.
We vliegen met British Airways. Deze maatschappij zorgt ervoor dat wij op de heenweg beiden een extra koffer mee mogen nemen. Maar die koffers mogen niet mee terug; die kunnen in Zambia weggegeven worden aan mensen die een koffer goed kunnen gebruiken.
Heeft u nog een koffer (liefst met wieltjes) op zolder staan die u niet meer nodig heeft? Bel dan 4379201 of stuur een mail naar berthaverkerk@gmail.com Met een hartelijke groet, Henk en Bertha Verkerk 
Mooie Middagen
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 22-01-2019 19:24
3 februari 16:00 uuur Sittard, Gruizenkerkje
Op zondagmiddag zinvol even bijpraten, maar niet op een lege maag natuurlijk. Zo stellen we dat ons voor. Mooie middagen om erbij te zijn en misschien wel om mensen voor uit te nodigen. Er zijn statafels, er is een wijntje, er zijn hapjes, en er is een goed en misschien wat onvoorspelbaar gesprek op gang gebracht door een spitse column. Elk goed gesprek heeft trouwens eigenlijk iets van een verrassing. Op de achtergrond wordt er rustig muziek gemaakt. Af en toe worden we even stil om te luisteren. Dus van harte welkom om vier uur, op zondagmiddag 3 februari 16:00 uur in het Gruizenkerkje te Sittard.
Informatie: Irene Pluim, tel. 046- 4583183, irenepluim@home.nl of Bert Stuij, tel. 046-4200745.
Kees van Luijk herkozen
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 22-01-2019 19:18
Er zijn geen tegenkandidaten binnengekomen tegen de herverkiezing van Kees van Luijk als ouderling-scriba, waardoor hij is herverkozen. Verder heeft de kerkenraad Wim Hendriks herbenoemd als lid van de Raad voor ZWO. Wim maakt als diaken ook deel uit van de kerkenraad, waarvan de termijn niet synchroon loopt met zijn lidmaatschap van de Raad voor ZWO (onderdeel van de  diaconie).
1e Gezellige Zondagmiddag
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 20-01-2019 19:35
17 februari 14:30 uur Geleen, Ontmoetingskerk
EERSTE ONTMOETING OP DE ZONDAGMIDDAG OP 17 FEBRUARI We gaan beginnen met de gezellige zondagmiddagen in de herberg van de Ontmoetingskerk! Op zondagmiddag 17 februari is de kerk open van 14.30 uur tot 16.30 uur. Er zal koffie en thee zijn met iets erbij, ruimte voor ontmoeting en gesprek. Ook staan er spelletjes en sjoelbakken klaar voor wie het leuk vindt om een spelletje te doen. We maken er met elkaar een fijne middag van. Iedereen is van harte welkom! De volgende data kunt u ook al noteren: 17 maart, 14 april en 19 mei.  Tot ziens: Betty Dijkstra, Henk van Doornik, Riet Krijgsman, Piet Paulissen, Pier Prins, Connie Seute, Ruud Steen,  Caroline Steenwijk, Sandra Valk, Bertha Verkerk en Bep Wijmenga    
Over de Nashville-verklaring
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 20-01-2019 12:17
In de eerste weken van januari 2019 werden we in ons land en onze kerken geconfronteerd met de in Amerika tot stand gekomen Nashville-verklaring.

In deze verklaring wordt op Bijbelse gronden gesteld dat homoseksualiteit, transgenderisme en het praktiseren ervan volgens de bijbel als zondig beschouwd moeten worden. Een paar honderd voorgangers uit meerdere Protestantse kerken hebben deze verklaring ondertekend. Waaronder ook een dertigtal (van de 1700) predikanten uit de Protestantse Kerk in Nederland. Deze Nashville-verklaring heeft geleid tot vele verdrietige, boze en vertwijfelde reacties. Zeer velen, binnen en buiten de kerk voelen zich geschaad en gekwetst. Met deze verklaring is naar onze overtuiging niemand gediend geweest. Deze verklaring is niet verbindend, maar eerder veroordelend. Daarom nemen wij krachtig afstand van deze verklaring. Want zo gaan we niet met elkaar om. En zeker niet in de kerk. Zo voeren we niet het gesprek over iets dat zo teer en persoonlijk is, namelijk onze seksualiteit en onze identiteit. In onze kerkdiensten op 13 januari 2019 hebben we in de preek, de gebeden en de liederen aandacht geschonken aan de Nashville-verklaring. In diezelfde diensten is ook uitgesproken dat de kerkenraden en de predikanten van de Protestantse Gemeente te Sittard-Grevenbicht en de Protestantse Gemeente te Geleen-Beek-Urmond duidelijk hebben gemaakt, dat iedereen welkom is in onze kerkgemeenschappen. Want samen zijn we kerk, wat onze geaardheid ook is. Als tegengeluid hebben we een lied gezongen over de liefde met daarin de woorden:

God verhoede dat er iemand
in de liefde wordt gekrenkt.
Ware liefde oordeelt niemand,
maar aanvaardt haar als geschenk.
(uit: ‘Ongestraft mag liefde bloeien’, tekst Sytze de Vries, melodie LB 791) Kerkenraden en predikanten

Nashville-verklaring pastoraal onverantwoord
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 10-01-2019 18:05
Scriba PKN: "Nashville-verklaring is pastoraal onverantwoord" Ds. René de Reuver, scriba generale synode, betreurt de naar Nederland overgewaaide Nashville-verklaring. De Nahsville-verklaring is theologisch eenzijdig en gesloten en pastoraal onverantwoord. Ze is daarom niet dienstbaar aan het gesprek in gemeenten over gender, seksualiteit en zegen. Dit gesprek is sowieso niet gediend met verklaringen en statements over en weer, maar komt alleen verder als het op een veilige manier gevoerd wordt op de plek waar het thuishoort, namelijk in de gemeente. Het kan alleen in een open houding waarin ruimte is voor ieder om zich uit te spreken en gehoord te worden. In november jl. heeft de generale synode van de Protestantse Kerk uitgesproken dat in de kerk van Jezus Christus ieder mens als beelddrager van de Schepper, aangeraakt door de liefde van Christus, van harte welkom is en zich thuis mag voelen. Bovendien heeft zij, in tegenstelling tot de verklaring van Nashville, uitgesproken dat de Protestantse Kerk geen waardeoordeel uitspreekt over de seksuele geaardheid van haar leden noch over het huwelijk of andere levensverbintenissen. Deze terughoudendheid is noodzakelijk voor een veilig en open gesprek over seksualiteit en gender in de gemeenten. Ds. René de Reuver, scriba generale synode
Geluidsinstallatie Ontmoetingskerk aangepast
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 11-12-2018 20:58
Naar aanleiding van veel klachten over de geluidskwaliteit in de Ontmoetingskerk hebben we een andere specialist in de armen genomen dan degene die destijds de geluidsinstallatie heeft geleverd.
We hebben ons gericht tot de firma Infra Systems uit Sittard, die ook de geluidsinstallatie in de Johanneskerk heeft geïnstalleerd. Al gauw bleek dat onze luidsprekers niet goed stonden opgesteld en dat de complete ringleiding moest worden vervangen. Beide zaken zijn aangepakt en op zondag 25 november was het inschakelen van de geluidsinstallatie een spannend moment voor de direct betrokkenen. Gelukkig functioneerde alles conform verwachting en kregen we positief commentaar zowel op het geluid uit de luidsprekers als ook via de ringleiding. Een neveneffect was dat het projectiescherm moest worden verplaatst. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het scherm iets hoger te plaatsen zodat ook de onderste twee regels van een lied uit volle borst kunnen worden meegezongen.
Kerst op komst
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 11-12-2018 20:56
Kerst is op komst. Het oude feest. Het oude christelijke feest. Ons oude feest. Het oude feest van licht in de donkerheid, van het kind als koning, het feest van verwachting. Er is de verwachting dat het mooi zal worden, vieren in de kring van vertrouwden, vieren in harmonie. Oude meningsverschillen worden overwonnen en mensen vinden weer de weg naar elkaar toe. En tegelijk valt het niet altijd mee om deze hoge verwachtingen te leven. Want voor hetzelfde geld valt het tegen, is er niet de gehoopte toenadering, is er niet het gewenste contact of is er zelfs niets om naar uit te kijken. En dan valt deze dag bijzonder tegen. Niets is erger dan teleurgestelde verwachtingen, zeker op zo’n dag. Als Kerst op komst is roept dat verschillende gevoelens op, verschillende verwachtingen, ligt de teleurstelling op de loer. Dat roept dan wel de vraag op wat ons geloof waard is in gespannen relaties, in de teleurstelling die we ervaren of die we zelf aan anderen doorgeven. Soms zouden we het zelf ook wel anders willen doen, maar het lukt gewoonweg niet. Momenten zijn er waarin we licht missen in ons leven en in de wereld om ons heen. Daarom is er de vraag wat ons geloof waard is als de wereld om ons heen op zijn kop staat en honger en nood heerst onder de mensen, als het recht van de sterkere geldt en de zwakke niet wordt gehoord of onder de voeten wordt gelopen. De vraag is ook wat ons geloof nog waard in een maatschappij waar iedereen zijn of haar eigen heil voor ogen lijkt te hebben. Ja, wat is ons geloof waard met Kerst op komst? In psalm 130 zit de bidder in de put. Hij roept vanuit de diepte. Wie in de diepte zit en niet zwijgt, maar roept, roept naar iets of iemand, roept naar hulp. Wie naar hulp roept heeft nog hoop. ‘Uit de diepte roep ik tot U, Heer’. Zo begint de psalm. En dan volgt geen verlanglijst, maar gewoon de vraag, de oproep aan God: ‘Hoor mijn stem, luister naar mijn roep, wees aandachtig’. Er knaagt nog iets van twijfel of de bidder wel het recht heeft om zo bij God aan te kloppen: ‘Als u de zonden blijft gedenken, Heer, wie houdt dan stand?’ Want we houden het niet vol in ons leven als alles overeind zou blijven wat misging, gewild of ongewild, bewust of onbewust. We houden het niet vol in het leven en in ons geloof als al dat overeind zou blijven en niet uit de weg geruimd zou kunnen worden. We houden het niet vol als er geen nieuw begin gemaakt kan worden vanuit God en vanuit mensen. Dan is er het ‘maar’ van de psalm. ‘Maar bij U is vergeving, daarom eert men U met ontzag’, daarom kijken we op naar God, we kijken op ván God. We verbazen ons over de genade van God, de vergeving, de kans opnieuw te beginnen of eigenlijk, zoals de bijbel dat vaker aangeeft, de kans om stil te staan, om te keren en in een andere richting verder te gaan. Die kans willen we ons niet laten ontgaan. ‘Ik zie uit naar de Heer’, zegt de bidder in psalm 130, ‘mijn ziel ziet naar Hem uit, mijn ziel verlangt naar de Heer, méér dan wachters naar de morgen, méér dan wachters uitzien naar de morgen.’ De wachters in de tempel zagen uit naar de morgen om aan te geven wanneer het tijd was om het offer in de tempel te brengen om daarmee de kentering van donkerheid naar licht aan te geven, de omkeer van donker naar licht. Dit is wat geloof voor ons kan betekenen. Uitzien naar de kentering, de omkeer van donkerheid naar licht. Uitzien naar de omkeer van de toestanden in de wereld en in ons leven.
 
Kerst is staan op de uitkijkpost om te kijken of het licht er al aankomt, het beloofde en verwachte licht. Kerst is praten over het licht dat we verwachten en dat we zien aankomen. Dat is wat ons geloof waard is in alles wat er om ons heen gebeurt. Dat is wat God en geloof voor ons kunnen betekenen. En dan gaat het leven soms anders verder, niet omdat we verlies, gemis en verdriet niet meer voelen, maar omdat we er mee leren leven. We leren we leven met de dingen die we niet kunnen veranderen. Zo kan het licht gloren als we het bespreekbaar maken naar elkaar toe en naar God toe. Bespreekbaar maken wat en wie we missen, waarna we verlangen.
 
En wie weet is mijn omkeer een uitnodiging voor de omkeer van de ander. Als we het licht maar voor ogen hebben en voor ogen houden. Kerst is staan op de uitkijkpost of het er al aankomt, het licht van Gods beloofde wereld, waar wij aan mee mogen doen, waar wij deel van zijn. Nu al. Zo eindigt psalm 130 met de woorden: ‘Israël, hoop op de Heer! Bij de Heer is genade, bij Hem is bevrijding, Altijd weer.’ Met Kerst op komst hopen en verwachten we dat het donker omkeert naar het licht van God. Gezegende Kerst     
Joachim Stegink
Kerst!
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 11-12-2018 20:52
We zijn de maand december binnengetreden. De maand van advent en kerstfeest. Aan het einde van de laatste maand van het jaar, als hier de dagen op zijn kortst zijn, ontmoeten we in alle licht en vrolijkheid het pasgeboren kind. De Messias. De Zoon, ons door God gegeven. Licht en vreugde zijn de woorden die het Kerstfeest bij uitstek kenmerken. Vreugde omdat God heel concreet van zich doet spreken. In zijn zoon is God ons heel dicht genaderd en heeft God een gezicht gekregen. Licht, omdat duisternis en kilte, die soms zo op ons kunnen liggen, doorbroken worden en in een ander perspectief komen te staan. Daardoor mag er nieuwe hoop gekoesterd worden. Op een andere leven. Op betere tijden. Op een wereld die eerlijker en rechtvaardiger wordt. Het kerstfeest als een signaal dat niet alles bij het oude hoeft te blijven, maar dat er altijd veranderingen mogelijk zijn. Graag wens ik u van harte een goede dagen in december, een vreugdevol, licht- en hoopgevend kerstfeest. Pier Prins
Einde aan kerkdiensten via Radio START
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 03-12-2018 22:27
Al vele jaren worden kerkdiensten vanuit de Ontmoetingskerk uitgezonden via Streekomroep START. Dat gebeurt op de eerste en tweede zondag van iedere maand; op de tweede zondag wordt de dienst van de eerste zondag herhaald. Als er in een maand vijf zondagen vallen, dan wordt er op die vijfde zondag nog een dienst uitgezonden. (De derde en vierde zondag van de maand wordt een dienst van “De Ontmoeting” uit Sittard uitgezonden.)
De uitzenddata en –tijden staan in de agenda van Kerknieuws, en vaak staat daar ook nog bij welke (vrij recente) dienst dat is.
Helaas gaat daar nu een eind aan komen, doordat Streekomroep START en Lokale Omroep Stein door bezuinigingen moeten gaan samenwerken en programma’s in elkaar moeten schuiven. Hoe dit gaat gebeuren is nog niet bekend, doch wel staat al vast dat de dienst die we 30 december hopen uit te zenden, de laatste zal zijn op de ons vertrouwde wijze.
In een later Kerknieuws hoop ik u nader nieuws te kunnen geven hoe een en ander er komt uit te zien. Albert Sjollema
Verslag Kerkenraad 25 nov 2018
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 28-11-2018 21:48
UIT DE KERKENRAAD De lange winteravonden komen er weer aan en we hebben weer heel veel met jullie te delen. We hopen dat jullie inmiddels aan diverse activiteiten in het winterwerk-programma hebben deelgenomen en weer vol enthousiasme mee vorm geven aan de Protestantse gemeenschap in de Westelijke Mijnstreek. Vanuit de kerkenraad alvast prettige kerstdagen en een gezond en gelukkig nieuw jaar toegewenst. Namens de kerkenraad ben ik jullie nog een paar verslagen van de afgelopen periode schuldig. Ik hoop hiermee jullie weer een beetje op de hoogte te brengen van het reilen en zeilen van onze gemeente.  
Verslag gezamenlijke kerkenraad van 25 september 2018:
We starten deze keer met een Bezinningspunt: ‘Wat leeft er in de gemeente?’ Tijdens de gesprekken met ouderen in de PGGBU op 3 juli waren 17 gemeenteleden aanwezig. Uit de groep kwam het verzoek om een activiteit op zondagmiddag en er waren veel misverstanden over de plannen voor de toekomst, zoals voor SamenVerder. De communicatie hierover moeten we verbeteren, vooral omdat ouderen de gemeentevergaderingen veelal niet bijwonen.
Na discussie kwamen we tot de conclusie, dat in het collecterooster voor de toekomst het doel van de eerste collecte bepaald zal worden door de Diaconie en dat de tweede collecte voor de kerk is.
Marnix van Gurp wijst op ‘Spring!’, een plan voor laagdrempelige diensten in 2019 die lijken op de ‘vier-de-zondag’ diensten, en starten op 3 februari 2019. Binnenkort volgt meer informatie.
Ten aanzien van de verdere bezinning praten we o.a. met elkaar over de vraag ‘zijn er dingen die u anders zou willen zien binnen de kerk’. Verschillende voorstellen komen op tafel en in de toekomst zult u daar meer van merken.
Er wordt gememoreerd dat de bijbelquiz op 31 oktober 2018 gehouden zal worden. Verder is volgende jaar de startzondag op 22 september.
Er komt binnenkort een overleg over het gezamenlijk opstellen van een communicatieplan inclusief een gezamenlijke website en een gezamenlijk kerkblad.
De Werkgroep Kerkgebouwen heeft geworsteld met de opdrachtstelling en er zijn diverse gesprekken gevoerd om een nadere verduidelijking van de opdrachtstelling op te stellen en verdere discussie is gepland op de heidag van 6 oktober. Er wordt gewezen op de heidag 2017 waarin werd aangestuurd op één grote kerk, maar het vervolg verzandde, omdat er niet goed gecommuniceerd werd. Het belang van door-de-weekse activiteiten en de mogelijkheden daarvoor wordt nogmaals benadrukt. Ook moeten de mogelijkheden voor verhuuractiviteiten worden meegenomen, inclusief die van de kerken die in een stichting zijn ondergebracht. Wordt vervolgd in de komende vergaderingen van de WerkGroep Kerkgebouwen met Ingrid Boonstra en Riet Coolsma als additionele leden.
De vergaderroosters en de agendapunten van de vergaderingen van het College van Kerkrentmeesters en van de Raad van Beheer worden met elkaar gedeeld, zodat agendapunten van wederzijds belang gezamenlijk kunnen worden opgepakt, wat de vergaderdruk beperkt.
Het pastoraat zal eind oktober een gezamenlijke vergadering hebben.
Op 12 september is er een gezamenlijke vergadering over de jongeren geweest. Het blijkt dat het aantal jongeren erg klein wordt en daarom is de basiscatechese al gestopt. Bij de kindernevendiensten zijn vaak maar één of twee kinderen aanwezig. Op 13 december overlegt men verder.
Er zijn mooie activiteiten gepresenteerd op de startzondag. Het overleg met het kringenwerk over hoe we het volgend jaar aanpakken zal alvast worden gestart.
De werkgroepen eredienst/vieringen hebben in oktober weer een gezamenlijke vergadering. De PGGBU heeft daarna nog een eigen vergadering, met name gericht op de cantorij en orgeldienst.
Er wordt afgesproken dat de stekjesmarkt en de oogstmarkt voortaan ook in de Ontmoetingskerk kunnen worden gehouden. De gezamenlijke heidag op 6 oktober kan weer in Gangelt worden gehouden. Daarvoor worden ook de leden van de WerkGroep Kerkgebouwen uitgenodigd. Op de heidag worden met name de cultuurverschillen tussen S-G en G-B-U aan de orde gesteld. Cor Schaap (extern adviseur van de WG Kerkgebouwen) is gevraagd ons een spiegel voor te houden. Op de heidag willen we het onderling vertrouwen verbeteren door de cultuurverschillen te benoemen en te bespreken. We willen als resultaat graag een gezamenlijk enthousiasme zien. (Zie elders in deze Gaandeweg het verslag van de heidag.)
Ten slotte besluiten we dat de kerkenraadsleden van de PGGBU ook toegang krijgen tot de website van de PGSG middels het generiek password, zodat ze ook toegang hebben tot de stukken van de kerkenraad, wat de verspreiding van die stukken vergemakkelijkt.
De voorgestelde en geaccordeerde vergaderkalender 2019 is vrijwel een kopie van die van 2018.
Er wordt nog gemeld, dat er een doopverzoek (met belijdenis) voor een volwassen man binnengekomen is.
De enquête over de opstelling in de Johanneskerk wordt goedgekeurd en zal worden gehouden op 30 september, 7 oktober en 14 oktober 2018. Een terugkoppeling is voorzien op de gemeenteavond van 29 november 2018.
Ten aanzien van een cursus reanimatie wordt gemeld dat zowel in de PGSG als in de PGGBU bedrijfshulpverleners aanwezig zijn.  
Verslag vergadering gezamenlijk moderamen 9 oktober 2018:
Het verzoek van Irene Pluim om haar lidmaatschap van de Synode te verlengen wordt besproken.
De begroting 2019 van College van Kerkrentmeesters wordt door Bert Bosman toegelicht aan de hand van een presentatie. De onroerende zaken lopen goed. Mogelijk dat er in de nabije toekomst veranderingen optreden ten aanzien van de verhuur, omdat Lucie te kennen heeft gegeven dat ze in 2020 met pensioen gaat. De yoga zou mogelijk worden gecontinueerd door een cursist van Lucie, die inmiddels ook zelf les kan geven.
De rentebaten nemen verder af en de opbrengst van de VVB wordt dit jaar lager geschat op basis van toezeggingen en realisatie tot en met september. Op de begroting is deze post voor 2019 ongeveer gelijk gehouden. In de kerkdiensten zijn de collecte-opbrengsten lager en we zien per collecte geen stijging door het gezamenlijk kerken in Sittard. Ook de subsidies nemen af.
Het contract met Parkstad voor de detachering van een halve FTE van Joachim loopt in 2019 door.
Aan de lastenkant is voor de kosten van verwarming rekening gehouden met een normale winter. De nieuwe verwarming is aanzienlijk zuiniger. Als er een zachte winter volgt kunnen de stookkosten wel €3.000 lager uitvallen. Het voorstel om de verwarmingsinstallatie van de kerkzaal in 20 i.p.v. in 10 jaar af te schrijven wordt akkoord bevonden.
De drukkosten voor Gaandeweg stijgen, maar de abonnementsprijs wordt op €12,50 gehandhaafd.
Hoewel de kosten onder controle zijn, moeten we helaas rekening houden met een negatief resultaat van -€9.175.
Ook bij de Diaconie dalen de inkomsten uit vrijwillige bijdrages en uit de collectes. Wel zijn de giften in de eerste negen maanden van 2018 gestegen. Over de hele lijn nemen de inkomsten af. De Diaconie streeft ernaar om plaatselijk een groter deel van het eigen vermogen in te zetten.
Ook deze begroting zal met een positief advies met dank aan de opstellers aan de kerkenraad worden voorgelegd.
De begroting 2019 Diaconale Raad/ZWO van de PGGBU wordt met een positief advies aan de kerkenraad voorgelegd.
De terugblik op de gezamenlijke heidag van 6 oktober is erg positief (zie verslag elders in deze Gaandeweg). Als vervolg op de heidag zal er een actieplan opgesteld worden voor de kerkenraad. Er is veel gebeurd op de intense heidag. Het was in een grappige vorm gegoten, met een knipoog, maar wel confronterend. Het was goed om zaken boven tafel te krijgen. Het was persoonlijk en dichtbij. Ook goed dat Cor Schaap zelf aangaf, dat cultuurverschillen eigenlijk niet van belang zijn. De opdracht voor ons is vorm te geven aan een gemeente van Christus in de Westelijke Mijnstreek en daarvoor moeten we over cultuurverschillen heenstappen. Het was een constructieve dag en goed om er iemand van buiten met een frisse blik bij te hebben.
Het opstellen van een communicatieplan is belangrijk en bij een dergelijk plan zouden ook de redacties van de kerkbladen en de websites betrokken moeten worden. Er zijn grote verschillen tussen de beide kerkbladen. Denk daarbij aan de frequentie van verschijnen, de distributie, de redactie en de exploitatie. Ook het punt privacy is van belang.
De Verdieping, Bezinning & Communicatie-programma’s komen op gang. De zingevingswandelingen vanuit het Gruizenkerkje zijn begonnen met ca. 18 deelnemers, waaronder een enkeling van buiten. Het was een leuke middag. De formule lijkt goed te werken. Er zijn momenteel meer ideeën dan dat er capaciteit is. Ook de voorbereiding van de gemeenteavond van november wordt aan de agenda van de kerkenraad toegevoegd. Als thema daarvoor wordt gesuggereerd: heidag, kennismaking, geloofsgesprek (aan de hand van filmpje).
Het wijkteam van Grevenbicht werkt samen met Urmond aan de voorbereiding van een activiteit voor de Maaskant.
Joachim meldt dat Lydia in de dienst van 16 december (haar trouwdag) tot taakdrager zal worden bevestigd.
 
Verslag vergadering gezamenlijke kerkenraad 23 oktober 2018:
Ruud Steen opent met zijn zelfgeschreven
‘Mijn kerkbeeld’. Ik hou van de kerk, omdat ik er op adem kan komen.
Ik hou van de kerk omdat ik mijn medekerkgangers ken.
Ik hou van de kerk, omdat ik me geborgen voel in de geloofsgemeenschap.
Ik hou van de kerk, die open staat voor allen, die God zoeken.
Ik hou van de kerk, waar je getroost wordt.
Ik hou van de kerk, waar je ook mag twijfelen.
Ik hou van de kerk, waar confrontaties vermeden worden.
Ik hou van de kerk, waar geen plaats is voor wantrouwen en achterdocht.
Ik hou van de kerk, omdat ik er mijn medemens ontmoet.
Ik hou van de kerk, waar liederen stem geven aan mijn geloof.
Ik hou van de kerk, waar verhalen en beelden mij inspireren.
Ik hou van de kerk waar ik in de ander God kan ervaren.
Ik hou van de kerk, waar liefde niet alleen geboden is, maar ervaren wordt.
Ik hou een kerk, waar ook jongeren zich thuis voelen.
Ik hou bovenal van een kerk, waar men omziet naar elkaar.
Ik hoop op een kerk, waar het bovengenoemde zoveel mogelijk gerealiseerd zal worden. Naar aanleiding van de bezinning noemen we de activiteiten die ook graag in de kerk gewenst zijn, zoals muziek (5), cultuur (6), verdieping (10) en meditatie (3).
De kerk zou kunnen zorgen dat meer activiteiten worden bezocht door voor meer ‘PR’ te zorgen.
De begroting van de PGSG Diaconie, inclusief die voor ZWO en het Rechtfonds wordt besproken. De inkomsten uit vrijwillige bijdrages en uit de collectes dalen gestaag. Wel zijn de giften in 2018 gestegen. De rente-inkomsten dalen door de verdere daling van de rente. Er is bewust gekozen om meer naar buiten te treden, waardoor rood wordt geschreven. De kerkenraad keurt de begroting 2019 goed.
De PGGBU-begroting 2019 van de Diaconale Raad en de Raad voor ZWO wordt toegelicht. Ook bij de Diaconale Raad van de PGGBU wordt bewust ingeteerd op het vermogen. De kerkenraad keurt ook deze begroting goed.
De begroting van het College van Kerkrentmeesters van de PGSG wordt toegelicht. Aan de batenkant nemen de rentebaten verder af door de lage rentekoers. In de kerkdiensten zijn de collecte-opbrengsten lager. De opbrengst van de vrijwillige bijdragen (VVB) is in 2018 lager geprojecteerd op basis van toezeggingen en realisatie tot en met september. Op de begroting is deze post voor 2019 gelijk gehouden aan de verwachting voor 2018. De daling van het aantal gevers stabiliseert en de bijdrage per gever neemt toe. De subsidies nemen eveneens af.
Aan de lastenkant is rekening gehouden met verwarmingskosten in een normale winter. Verder is rekening gehouden met het lagere aantal kerkdiensten door toename van het aantal gezamenlijke diensten met de PGGBU en met de nieuwe verwarming in de Johanneskerk, wat bespaart op de verwarming. De nieuwe verwarmingsinstallatie voor de kerkzaal wordt in 20 i.p.v. in 10 jaar afgeschreven. Het tekort voor kerkblad Gaandeweg loopt op door gestegen drukkosten bij een gehandhaafde abonnementsprijs. In 2019 wordt een negatief resultaat verwacht van -€9.175. Het financiële risico zit in de detachering van Joachim en in de VVB. De kasstroom is positief, zoals te zien is in een lichte toename van de liquiditeit. De kerkenraad keurt de begroting 2019 goed.
Het privacystatement van de PGSG komt binnenkort op de website. De reacties op de enquête naar de opstelling in de Johanneskerk worden nog uitgewerkt.
Irene is vanuit de nieuwe classis gevraagd haar lidmaatschap van de Synode te verlengen en de kerkenraad gaat op voorstel van het moderamen akkoord om dit in ieder geval voor een jaar te honoreren.
Aan de herdenking van 400 jaar Dordtse Synode zal komend jaar aandacht besteed worden, bijvoorbeeld in een kerkdienst.
De terugblik op de heidag van 6 oktober, die vooral inging op cultuurverschillen tussen de PGSG en de PGGBU levert in het algemeen positieve gevoelens en vertrouwen op. De inbreng van de externe coach Cor Schaap wordt gewaardeerd. De opmerking van Cor Schaap dat de kerk niet onze eigen B.V. is, maar dat het de kerk van de Heer is vindt weerklank in de kerkenraad. Uiteindelijk is het niet de gemeente maar de kerkenraad, die beslist over samengaan, weliswaar na de gemeente te hebben gekend en gehoord.
De aandachtspunten die Cor Schaap na de heidag heeft gecommuniceerd en die de basis vormen voor het stappenplan, dat tot een samengaan leidt, worden genoemd evenals het belang van transparantie en communicatie. Het voorgestelde stappenplan wordt toegelicht en omdat dit een eerste aanzet is, wordt om reactie gevraagd. Op advies van Cor Schaap wordt in het plan geen streefdatum voor een samengaan genoemd en de kerkenraadsleden worden gevraagd aanvullingen en/of wijzigingen door te geven. Op de vergadering van 20 november 2018 wordt een besluit tot samengaan geagendeerd.
Als verduidelijking bij het stappenplan wordt aangegeven, dat voor de grote kerkgebouwen (Johanneskerk en Ontmoetingskerk) wordt voorgesteld om voortaan samen te komen in één gebouw, en t.a.v. de kleine kerken te komen tot een ‘no-regret’ besluit. De opdracht naar de WG Kerkgebouwen zal hierop worden aangepast voor de vergadering van november.
Het stappenplan voorziet in het opstellen van een Plaatselijke Regeling op basis van de huidige regeling in beide gemeenten. Daarnaast is een aandachtspunt om het proces te monitoren en te rapporteren naar de kerkenraad.
De verantwoordelijkheden en werkwijzen van de colleges van kerkrentmeesters en de Raad van Beheer dienen nog te worden gesynchroniseerd. Het formatieplan voor de predikanten wordt volgens de kerkorde afgestemd met het CCBB en tevens zal in dit verband worden gekeken naar de aanstelling van de overige functionarissen, zoals kosters en vrijwilligers.
De verantwoordelijkheden en werkwijzen van het College van Diakenen en de Diaconale Raad dienen te worden gesynchroniseerd met het pastoraat en ook dient ZWO hierbij betrokken te worden.
Ook ten aanzien van het pastoraat dienen de verantwoordelijkheden en werkwijzen te worden gesynchroniseerd met het diaconaat en ZWO.
Als verdere actie wordt afgesproken dat men met elkaar zal overleggen hoe het winterwerk van de PGSG en het interkerkelijk kringenwerk Westelijke Mijnstreek beter kunnen samenwerken bij het samenstellen en verspreiden van het programma en bij de ‘PR’.
Het uitgangspunt is om te komen tot één website en één kerkblad.
Communicatie heeft 2 aspecten: communicatie over het proces van samengaan en de communicatie op termijn. Voor het laatste zal een communicatieplan worden opgesteld.
Voortvloeiend uit de aanstellingsbrief voor de werkgroep Urmond worden de verslagen van de werkzaamheden en de plannen geïnventariseerd en zo spoedig mogelijk aan de kerkenraad gerapporteerd.
In de volgende discussie wordt erop gewezen dat de problematiek van de gebouwen een proces is waar we samen doorheen moeten. Daarbij richten we ons op het kerkgemeenschap-zijn in de Westelijke Mijnstreek.
Uit de werkgroepen wordt o.a gemeld dat de opzet van de Actie Kerkbalans 2019 nog op de klassieke wijze zal verlopen. Op termijn zou het digitale kanaal SKG Collect kunnen worden ingezet. Op 25 oktober is de volgende gezamenlijke pastoraat vergadering gepland.
Begin november zal er een ‘classicaal’ overleg voor jongeren plaatsvinden voor de oude classis Limburg.
De actiepuntenlijst zal niet verdwijnen. Willen we elkaar serieus nemen dan moeten we dat ook met de (opvolging van de) actiepunten doen.
De Vergaderkalender 2019 wordt door de kerkenraad goedgekeurd.
De voorbereiding van het gemeenteberaad van 29 november loopt en er zijn voor de invulling van het thema ‘geloofsgesprek’ enkele ideeën. Andere thema’s die aan de orde kunnen komen zijn: elkaar beter leren kennen, hoe willen we gemeente zijn.
Irene rapporteert over haar ervaringen tot nu toe met de KPV-trainingen en geeft uitleg aan de hand van een ‘woordwolkje’ uit haar permanente-educatiesessies.
 
Verslag vergadering gezamenlijk moderamen 6 november 2018:
Voor de werkgroep vieringen is een nieuwe afspraak gemaakt.
Ten aanzien van de activiteit voor de Maaskant wordt gemeld dat er een koffiemiddag gepland is voor dinsdagmiddag 13 november in het Podiumkerkje. De wijk Grevenbicht heeft ook de GBU-wijk Urmond uitgenodigd.
Het onderwerp kerk tv/radio zal worden bekeken na een samengaan van beide gemeentes. De initiële investering is namelijk hoog, maar de onderhoudskosten zijn laag. Kerk radio/tv wordt met name belangrijk geacht voor oudere leden.
De scriba’s zullen op basis van het voorstel dat hierover eerder is gemaakt (SamenVerder) een voorstel maken voor de nieuwe plaatselijke regeling, dat is afgestemd op de nieuwe kerkorde.
De voorbereiding van het besluit tot samengaan vergt een document waarin beschreven wordt, waarom we tot een samengaan willen komen en wat we tevoren wel en niet willen oplossen/regelen. We willen dat het in de kerkenraad tot een open gedachtewisseling komt. Zaken die ons nog tegenhouden moeten in het stappenplan worden opgenomen. Het besluit zal geen datum voor het samengaan bevatten. Voor een datum waarop het samengaan van kracht wordt is een extra besluit nodig. Dat laatste besluit zal worden genomen als de kerkenraad van mening is, dat hetgeen we tevoren wilden oplossen/regelen is ‘afgevinkt’, m.a.w. als het stappenplan naar tevredenheid is uitgevoerd. De datum van samengaan zal t.z.t. in een notariële akte worden vermeld.
Voor de aanpassing van de opdracht aan de WerkGroep Kerkgebouwen zal een document worden opgesteld mede op basis van een door de kerkenraden te nemen besluit over het ‘kerken onder één dak’.
De verdeling van verantwoordelijkheden en taken tussen Diaconie en pastoraat verschilt bij de PGSG en de PGGBU. Er wordt een overzicht gemaakt van de verschillen en een voorstel hoe verder. Er is een eerste bespreking geweest met het interkerkelijk kringenwerk Westelijke Mijnstreek. Het is de ambitie om programma’s en website in elkaar te schuiven.
De predikanten hebben maandelijks een werkoverleg, waarover zij regelmatig zullen terugkoppelen.
Een communicatiestrategie voor de website en kerkbladen/communicatie moet leidend zijn, de techniek zal volgen. Gevraagd wordt om ook een welkomstfolder mee te nemen in de te ontwikkelen strategie. Verwacht wordt dat dit complexe proces niet op korte termijn is afgerond.
De verslagen van de werkgroep Urmond zullen worden verzameld en besproken op het moderamen in december. Het moderamen gaat akkoord met de tekst van “Indrukken van de gezamenlijke heidag 2018”. Deze zal worden opgenomen in het Kerknieuws en Gaandeweg en worden gepubliceerd op de beide websites.
In de gezamenlijke pastoraatvergadering op 25 oktober 2018 is gekeken naar wat de beide groepen samen kunnen doen. De beelden, die de deelnemers hebben over pastoraat, zijn duidelijker geworden. Op een groot vel zijn activiteiten van ontmoeting geschreven en is gekeken waar verbindingen kunnen worden gelegd. Het doel is nadrukkelijk om ontmoeting te stimuleren en zo elkaar beter te leren kennen. Er zijn twee volgende gezamenlijke bijeenkomsten gepland.
Er is bewust gekozen voor een optreden van de Cantorij en Aurora samen in de dienst van bevestiging en afscheid van ambtsdragers op 17 februari 2019.
Het vergaderrooster 2019 is vastgesteld en aan iedereen is verzocht op die in zijn/haar agenda te zetten.
De actie voor groente in blik/pot voor de Éngele heeft weinig conserven opgebracht maar wel veel geld, dat naar de Éngele gebracht is. In december start in Sittard-Grevenbicht een actie voor kerststollen voor de Éngele.
De planning van de Diaconie voor volgend jaar is besproken (o.a. uitstapje voor ouderen en mogelijk een vakantieweek). Over de collectes zijn duidelijke afspraken gemaakt. De eerste rondgang is voor de Diaconie en de tweede altijd voor de eigen kerk.
Vanuit het Moderamen wordt gemeld dat de vacature gesteld is voor Parkstad. Sollicitaties moeten vóór 1 december 2018 binnen zijn.
Ten aanzien van het Kerkdienstenrooster 2019 wordt nog gesproken over de invulling van de ruilzondagen van de Limburgse predikanten (10 februari en 27 oktober). De uitkomst is daarvan is nog niet bekend. De voorbereiding van het gemeenteberaad van 29 november loopt en er is gekozen voor een avond over het geloofsgesprek en niet over samengaan.
In de inleiding zal worden verwezen naar de heidag, waarin het over samengaan gesproken is. Daar de gemeenteavond na de kerkenraadsvergadering van 20 november plaatsvindt, kan de inleiding duidelijker aangeven, dat er een voorgenomen besluit tot samengaan genomen is.
Voor de aankondiging van de gemeenteavond tijdens de komende kerkdiensten zal de tekst, zoals die op de websites en in Kerknieuws is vermeld, worden gebruikt. Op zondag 2018-11-25 zal de mededeling zo worden aangepast dat het voorgenomen besluit over samengaan ook wordt vermeld. De begroting van de Raad van Beheer van PGGBU wordt toegelicht aan de hand van een presentatie. De totale baten zijn lager begroot dan in 2018, voornamelijk veroorzaakt door het “levend geld”. Daar staan meer inkomsten uit consumpties tegenover. Er is verder een concept beleggingsstatuut gemaakt, dat in het moderamen van december besproken zal worden.
De afname van de VVB is erg sterk. Per jaar neemt het aantal deelnemers met ca. 28 af. De bijdrage per deelnemer (pastorale eenheid) blijft ongeveer constant. Ook de lasten worden lager, met name door de afgenomen salariskosten (geen koster meer).
De kosten voor onderhoud en schoonmaak gaan omhoog. Besloten wordt de begroting met een positief advies aan de kerkenraad voor te leggen.
De uitwerking van de enquête over de opstelling Johanneskerk laat zien dat beide opstellingen hun eigen voor- en nadelen hebben. Het wijzigen van de opstelling is een flinke klus en zou daarom beperkt moeten blijven. Het CvK zal kijken hoe voorgestelde technische verbeteringen met name voor de kringopstelling gerealiseerd kunnen worden.
De kwaliteit van het geluid (de verstaanbaarheid) in de Ontmoetingskerk zal worden verbeterd door dezelfde firma die in de Johanneskerk voor de geluidsinstallatie heeft gezorgd.
Vanuit de Werkgroep Kernen denkt men na over de kerk(-gemeenschap) in Beek.
Afgelopen zondag was het weer een mooie middag in het Gruizenkerkje. Er zijn meer ideeën dan dat er tijd is voor de uitwerking daarvan.
Er is een aanvraag binnengekomen voor de voltrekking van het kerkelijk huwelijk van Adri Meijer en Marianne Mellema op 25 januari 2019 in het Gruizenkerkje. In de volgende Gaandeweg zult u de verslagen vinden van de kerkenraad van 20 november en het moderamen van december. Namens de kerkenraad, Sietse van der Sluis  
Dag v.d. Rechten van de Mens
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 27-11-2018 18:30
9 december 2018 14:00 uur Sittard, zie tekst
10 december, de Dag van de Rechten van de Mens.
Rond 10 december voeren we dit jaar actie voor vrouwelijke men-senrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.
Wij zullen op zondag 2 december in onze eigen kerken stilstaan bij de acties van 10  december. We doen weer mee met Write for Rights-schrijf-actie (voorheen Schrijfmarathon) om deze vrouwen  te helpen. Er kunnen meerdere brieven getekend worden, die samen worden opgestuurd naar het hoofdkantoor van Amnesty. Net als voorgaande jaren. Alle brieven worden in de kerken getekend en niet mee naar huis genomen. We richten  alle aandacht op deze landelijke actie. En natuurlijk is er ook weer  in de Johannes- en in de Ontmoetingskerk een stand, waar kaarten, kaarsen en andere artikelen verkocht worden. U steunt hier mee het regionale werk van Amnesty.
U kunt ook  brieven komen schrijven op zondag 9 december tussen 14.00 en 17.00 uur in Ernesto’s Cantina Mexicana te Sittard op de Markt. Met muzikale opluistering door Jesse Deledda en vrienden van de Kunstbende.
Iedereen is van harte welkom! We stellen uw komst erg op prijs.
Riet Coolsma en Henny Veldman
Amnesty International Westelijke Mijnstreek.
Vrijwilligers gezocht (Gezellige Zondagmiddagen)
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 27-11-2018 18:28
Voor veel mensen is de zondag niet de leukste dag van de week. Een dag die lang kan duren waarop weinig te beleven valt. Tijdens de bijeenkomsten over kerk-zijn die we de afgelopen maanden hadden, kwam dan ook de vraag naar voren om op zondagmiddag ‘iets te organiseren’ in de Ontmoetingskerk. We hebben het volgende voorstel: één keer per maand staat op zondagmiddag in de herberg van de Ontmoetingskerk koffie en thee klaar. Er kan dan een spelletje gedaan worden (sjoelen, mens-erger-je-niet, kaarten of een ander spel). Of een filmpje vertoond, en misschien zal, net als voorgaande jaren bij Beleven en Delen, iemand een keer iets komen vertellen over wat hij of zij beleefd heeft. De kerk is op deze middagen open voor iedereen: mensen uit de buurt, gemeenteleden van ons of Sittard-Grevenbicht; wie maar wil komen. Het gaat om gezelligheid, ontmoeting en samen iets leuks doen. Maar voordat we dit (hopelijk vanaf januari 2019) op kunnen starten hebben we vrijwilligers nodig. Mensen die een keer of drie, vier per jaar op zondagmiddag alles klaar willen zetten, voor koffie en thee zorgen en na afloop ook weer opruimen. Wie vindt het leuk om dit te gaan doen? Stuur een mail naar berthaverkerk@gmail.com of bel 437 92 01. Of..wie heeft een beter idee voor een gezellige invulling van de zondagmiddag? Wij horen het graag! Pier Prins, Ruud Steen en Bertha Verkerk
Adventstijd ....
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 27-11-2018 18:27
Met het afsluiten van het kerkelijk jaar op zondag 25 november, beginnen we met de advent aan een nieuw jaar. Een nieuwe cyclus, waarin dit jaar de lezingen volgens het evangelie van Lucas zijn.  In de adventstijd zien we dan ook verhalen uit Lucas voorbij komen. Jezus is de hoofdpersoon in alle vier de evangeliën. Om Hem draait het immers. Maar in tegenstelling tot de andere evangeliën vertelt Lucas naast Jezus ook uitvoerig over Johannes de doper. Vooral in de adventstijd komen we hem veelvuldig tegen. Lucas beschrijft niet alleen het openbare optreden van Johannes, maar heel zijn leven vanaf het begin: zijn geboorte tot aan zijn dood, zijn onthoofding. Lucas vertelt hoe zijn ouders, Zacharia en Elisabeth zijn geboorte vanuit de hemel aangezegd krijgen. Ook die aanzegging krijgen we te horen in de adventstijd
Verheugend nieuws vanuit de kerkenraden
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 25-11-2018 13:17
De kerkenraden van de beide gemeentes Sittard-Grevenbicht en Geleen-Beek-Urmond hebben in een gezamenlijke vergadering op 20 november jongsleden het voorgenomen besluit genomen om samen te gaan. De kerkenraden zijn ervan overtuigd, dat invulling geven aan het kerk-zijn van de Heer in de Westelijke Mijnstreek het best kan worden gedaan als één PKN-gemeente. De kerkenraden vertrouwen erop dat wij, als we onze krachten bundelen, als protestantse gemeente in de Westelijke Mijnstreek van betekenis kunnen zijn en blijven.
We willen ons geen tijdsdruk opleggen en er is vooralsnog geen datum vastgesteld voor het samengaan. Wel hebben we in een stappenplan punten vastgelegd, die naar tevredenheid moeten zijn afgehandeld voor een daadwerkelijk samengaan kan plaatsvinden.
In het gemeenteberaad op 4 april 2019 zullen we de beide gemeentes over de voortgang van het stappenplan en het proces van samengaan informeren en krijgt u volop de gelegenheid vragen te stellen en uw mening kenbaar te maken.
Programma Kringenwerk
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 19-11-2018 19:32
Het kringenwerk organiseert naast de eenmalige kringen met b.v. een lezing ook kringen die terugkeren. De filmcyclus op de 3e vrijdagavond van de maand in de Pastoor van Arskerk wordt door velen bezocht. Daarnaast verdienen de Taizévieringen in de Pastoor van Arskerk
op de eerste vrijdagavond van de maand vermelding, evenals het actualiteitencafé in de Ontmoetingskerk elke 2e en 4e vrijdag. De entree voor de laatste kringen is gratis. Verder zijn er b.v. de sacrale dansgroepen en de kringencyclus ‘Geloof en wetenschap’.
Het hele programma van het kringenwerk staat op www.kringenwerk.nl,  of via een link op de website van onze gemeente www.pggbu.nl .
Oogstmarkt: gezellig druk!
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 12-11-2018 16:10
Op 4 en 11 november rook het in zaal 3 van de Johanneskerk heerlijk naar kruidkoek en cake.
Er waren noten, tomaten, pompoen en vele potten jam, appel- en perenmoes. Vlierbessiroop en ingemaakte komkommer en nog veel meer. Ook was er soep en walnotenpesto te koop.
En er waren legpuzzels en spelletjes, voor jong en oud.
Net als vorig jaar kon je voor 1 euro het gewicht proberen te raden van een grote pompoen.
Hier was een leuke prijs mee te winnen. De gelukkige winnaar dit jaar is Jennifer Hoen.
De opbrengst is dan ook weer fantastisch.  De twee zondagen samen leverden maar liefst 472,10 euro op.
Indrukken van de Heidag Gangelt
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 07-11-2018 13:29
INDRUKKEN VAN DE VIERDE GEZAMENLIJKE HEIDAG IN GANGELT Op 6 oktober 2018 hebben de beide kerkenraden van Sittard-Grevenbicht en Geleen-Beek-Urmond voor de vierde keer samen een ‘heidag’ gehouden. Op die mooie zonnige zaterdag in het Gemeindezentrum (Friedenskirche) van de Evangelische Kirchengemeinde Gangelt zijn tijdens het ochtendprogramma ook enkele leden van de WerkGroep Kerkgebouwen aanwezig.   
Dat ochtendprogramma wordt geleid door Cor Schaap, een ‘ZZP-er die kerken helpt’. Hij adviseert de WerkGroep Kerkgebouwen en vandaag daagt hij ons uit om van gedachten te wisselen over cultuurverschillen. “Als je durft om over cultuurverschillen te praten en ook nog een briefje krijgt waar het gaat over identiteit en karikaturen. Als je dan ook een beetje hoort wat er gaat gebeuren dat u tegen elkaar wordt uitgespeeld om te kijken hoe u kunt samenspelen, dan vind ik dat heel dapper en gemotiveerd”, begint Cor.
Het is Cor bij zijn eerdere bezoek aan de PGSG en PGGBU opgevallen, dat er een beetje langs elkaar heen wordt gepraat, vanuit verschillende achtergronden. De verschillende verwachtingspatronen en diverse reacties noemen we cultuurverschillen, vandaar het onderwerp van vanmorgen. We gaan proberen te kijken hoe we over elkaar denken, vanuit de ene en vanuit de andere kerkgemeente: ‘Sittard’ en ‘Geleen’ tegen elkaar. Hoe denk je over elkaar, wat verwacht je van elkaar en kun je ooit één team worden. Hij roept op om er ‘met gestrekt been in te gaan’. Gooi het in de groep want dan pas kun je de onderliggende en onbekende problemen boven tafel halen en met elkaar bespreekbaar maken.
Dat doen we in groepen, elk in een eigen ruimte. Ook de predikanten gaan samen naar een eigen ruimte.
In de groepen wordt stevig gediscussieerd. We vertellen elkaar onze bevindingen als we weer in één groep bij elkaar zijn. Er zijn kritische opmerkingen over elkaar, maar ook wordt er onderlinge waardering uitgesproken. De opgeroepen beelden werken verhelderend. Natuurlijk zijn er verschillen tussen beide gemeenten, maar we zijn het er allemaal over eens: de verschillen zijn absoluut overbrugbaar. Daarvoor willen we elkaar (nog) beter leren kennen.
Overbrugging van de verschillen vraagt om bereidheid om vanzelfsprekende zaken in een ander perspectief te zien of los te kunnen laten. Ze zijn niet heilig. Voorwaarde voor de overbrugging van de verschillen is, dat je met elkaar overtuigd bent van een gezamenlijke bestemming. Wat is belangrijk niet alleen voor onze kerk, maar ook voor de plek waar we zijn, waar we iets te bieden hebben. De diepste vraag is of we nog steeds durven vasthouden aan de visie dat we samen een rol willen en moeten spelen in hoe Gods gemeente gestalte krijgt.
Cor pakt de discussie weer op met de opmerking, dat de cultuurverschillen hem geen bal interesseren. Het is niet mijn b.v., het is niet mijn rol, het is niet mijn club. Het is de gemeente van de Heer. Dat probeer je te zijn. Wat je wilt staat onder de kritiek en het perspectief, niet van: zo doen wij het altijd in ons dorp, maar wat drijft ons vanuit geloof, vanuit de visie dat we gemeente van de Heer mogen zijn, willen zijn, enzovoort. De ‘hardcore’ van de kerk is het geloof. Verlegenheid om de inhoud, het geloof, uit zich vaak in ‘doenerigheid’ rond structuur. De neiging is om over cultuurverschillen te discussiëren en te onderhandelen, maar we vergeten wat we met die cultuurverschillen willen. Ze zijn belangrijk, maar ondergeschikt. Als er angst bestaat om samen te gaan is het zaak om door te vragen waarvoor men bang is. Dan kan eraan gewerkt worden. We willen daarin helder zijn en zaken bij de naam noemen. Als kerkenraden hebben we uitgesproken dat we geen angst hebben voor elkaar. Ook gemeenteleden hoeven dat niet te hebben. En als dat toch het geval is, moet het benoemd worden en moet erover gepraat worden.
Er is jaren gewerkt aan visie. De visiedocumenten liggen er en ze zitten goed in elkaar.
De kerkenraden kunnen besluiten dat zij willen fuseren/samengaan. Daarvoor gaan ze een aantal dingen uitzoeken. Dat willen we ook naar de gemeentes uitzenden. De kerkenraden zijn er voor. U hebt zorgen, die gaan we uitzoeken. Kom maar op met uw lijstje. Alles is open, bevraagbaar, bespreekbaar. We doen het zo snel mogelijk, maar niet sneller dan het kan. Het proces dat in de kerkenraad wordt doorgemaakt, willen we ook met de gemeente doormaken. Met elkaar op zoek gaan naar wat voor soort gemeente we samen kunnen zijn met de huidige samenstelling is nog onvoldoende gebeurd. Daarbij komen weer geheel nieuwe mogelijkheden naar voren.
We hebben de opdracht om naar elkaar om te zien. Dat kan alleen als we elkaar kennen. Dat vergroot tevens het vertrouwen en leidt tot een grotere kans op succes bij besprekingen. Na de lunch, waarbij we genieten van de diverse meegebrachte zaken als soep, salades, broodjes en fruit is het tijd voor een wandeling in groepjes van drie. Tijdens de wandeling praten we over wat ieders favoriete Bijbeltekst is en wat die tekst voor ons handelen betekent. Of over een vraag die ons bezighoudt, bijvoorbeeld naar aanleiding van het ochtendprogramma. Eenmaal terug in het gemeentecentrum vullen we elk op Post-its in wat ons gevoel aan het einde van de dag is en wat we nog vergeten zijn te zeggen. De bijeenkomst wordt rond 16.00 uur afgesloten na een korte liturgische viering in de kerkzaal van de Friedenskirche, waarin we onder andere terugblikken op deze dag aan de hand van een aantal vragen. Het was een intensieve dag, die me heeft gesterkt in mijn overtuiging dat we samen veel kunnen bereiken. Daarover willen we in alle openheid met elkaar praten en afspraken maken. Er is werk aan de winkel!   Germ Visser, scriba PGSG, 26 oktober 2018
Ouderenkring Beek
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 06-11-2018 21:10
27 november 2018 15:15 uur Beek, zie tekst
Vanaf 15.15 uur staan koffie en thee klaar. Op verzoek praten we deze keer met elkaar over het ingewikkelde onderwerp “vluchtelingen”. Mensen die hun land om wat voor reden ontvluchten, zijn er altijd al geweest. Zo kent de Bijbel reeds talloze verhalen over mensen op de vlucht. De vraag is, hoe gaan we om met mensen die vanuit de verte en de vreemde in ons midden zijn komen wonen? En welke plek geven we hen?  En hoe zit het met onze verantwoordelijkheid als kerk en christenen? Weest welkom op de ouderenkring op dinsdagmiddag 27 november in het zaaltje in het Woonzorgcentrum.  
Ledenmiddag Passage
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 06-11-2018 21:08
21 november 2018 14:30 uur Geleen, Ontmoetingskerk
Passage, afdeling Geleen, organiseert op woensdag 21 november haar ledenmiddag met een lezing van Annie en Jan Linden getiteld: Historie in Gesteenten, van Hoensbroek tot Vaals.  Onze provincie is rijk bedeeld met kastelen, burchten, kasteelboerderijen, versterkte huizen en prachtige kerken. Vanuit Hoensbroek gaan we via het Maasdal naar het zuiden van onze provincie. Langs de Belgische grens komen we tenslotte in Vaals. De pareltjes van ons Zuid-Limburgse land zullen zij u inclusief hun omgeving tonen. In deze presentatie kunt u genieten van o.a. de kastelen Hoensbroek, Grasbroek, Eijsden en Vaalsbroek. Van harte welkom in de Herberg van de Ontmoetingskerk. We beginnen om 14.30 uur. Gasten zijn altijd welkom, zij betalen € 4,--
Koffiemiddag in Podiumkerkje
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 06-11-2018 21:07
13 november 2018 14:00 uur Grevenbicht, Podiumkerkje
Vanuit het wijkteam in Grevenbicht is een uitnodiging gekomen voor een gezellige koffiemiddag in het Podiumkerkje in Grevenbicht. In het bijzonder geldt die uitnodiging voor de mensen in wijk I: Stein, Maasband, Urmond en Berg aan de Maas en de buitengebieden Op deze middag zal Jean Knoors vertellen over geschiedenis van de drie geloofsgemeenschappen van Grevenbicht.
In de kleine besloten dorpsgemeenschap van Grevenbicht, die tot de Franse tijd, met uitzondering van het toenmalge Gelderse gehucht Papenhoven, tot het hertogdom Gulik had behoord, kwamen eeuwenlang drie geloofsgemeenschappen voor. In volgorde van ledental waren dat katholieken, hervormden en Israëlieten. Pastoor J.L. Swennen  registreerde in 1835 in Papenhoven-Grevenbicht 1150 katholieken, 96 hervormden en 13 Israëlieten.
           
Van harte welkom en met een warme aanbeveling van het wijkteam van wijk I Het adres van het Podiumkerkje in Grevenbicht is: Heilig Kruisstraat 30.
Gezellige zondagmiddagen
Deel dit met anderen

Link
Kopieer deze link in het klembord en plak deze in e-mail, o.i.d.

E-mail Via eigen e-mailprogramma
Uw standaard e-mail programma wordt geopend met de juiste link

Bericht opgenomen: 06-11-2018 21:05
Gezellige zondagmiddagen in de Ontmoetingskerk
Voor veel mensen is de zondag niet de leukste dag van de week. Een dag die lang kan duren waarop weinig te beleven valt. Tijdens de bijeenkomsten over kerk-zijn die we de afgelopen maanden hadden, kwam dan ook de vraag naar voren om op zondagmiddag ‘iets te organiseren’ in de Ontmoetingskerk. We hebben het volgende voorstel: één keer per maand staat op zondagmiddag in de herberg van de Ontmoetingskerk koffie en thee klaar. Er kan dan een spelletje gedaan worden (sjoelen, mens-erger-je-niet, kaarten of een ander spel). Of een filmpje vertoond, en misschien zal, net als voorgaande jaren bij Beleven en Delen, iemand een keer iets komen vertellen over wat hij of zij beleefd heeft. De kerk is op deze middagen open voor iedereen: mensen uit de buurt, gemeenteleden van ons of Sittard-Grevenbicht; wie maar wil komen. Het gaat om gezelligheid, ontmoeting en samen iets leuks doen. Maar voordat we dit (hopelijk vanaf januari 2019) op kunnen starten hebben we vrijwilligers nodig. Mensen die een keer of drie, vier per jaar op zondagmiddag alles klaar willen zetten, voor koffie en thee zorgen en na afloop ook weer opruimen. Wie vindt het leuk om dit te gaan doen? Stuur een mail naar berthaverkerk@gmail.com of bel 437 92 01. Of… wie heeft een beter idee voor een gezellige invulling van de zondagmiddag? Wij horen het graag!
Pier Prins, Ruud Steen en Bertha Verkerk

Kerkdiensten  | Alles 
17 februari
10:30 Sittard, Johanneskerk
24 februari
09:00 Urmond
24 februari
10:30 Geleen, Ontmoetingskerk
28 februari
15:30 Beek-WZC Franciscus

Vervoer naar de kerk
(Momenteel niet beschikbaar)

Kerkdienst beluisteren
Voor mensen die graag diensten vanuit de Ontmoetingskerk thuis willen beluisteren zijn er de volgende mogelijkheden: Via START-radio wordt er elke eerste, tweede en vijfde zondag een kerkdienst uitgezonden die in de Ontmoetingskerk opgenomen is. (De tweede zondag is een herhaling van de eerste.) De uitzending begint om 9 uur, na het nieuws. Vanuit Urmond Is er regelmatig een dienst te beluisteren via LOS-radio, op zondagochtend om 8.50 uur met een herhaling op maandagochtend om 9.50 uur. In de agenda achter in Kerknieuws en op deze website (www.pggbu.nl) onder 'Agenda' kunt u meer informatie over deze uitzendingen vinden.


Actueel Agenda


Site Login & Privacy

Een product van Class Automatisering Geleen | © 2014-2018